Nog steeds geen griep

29 januari 2014 – Er is nog steeds geen griepepidemie in Nederland en België. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van de 16.000 vrijwilligers in Nederland en België die meedoen aan onze Grote Griepmeting.

Er is nog steeds geen griep in Nederland. Afgelopen week kwam alleen de provincie Noord-Holland iets boven de drempelwaarde uit (lichte roodkleuring). Het is nog maar de vraag of dat doorzet, want in de ons omliggende landen is ook nog geen griep.

In de maand januari hanteren we voor Nederland een drempelwaarde van 330 ziektebeelden per 100.000 personen. Doorgaans zijn dat gevallen van RS-virus (RSV: respiratoir syncytieel virus) bij jonge kinderen en gevallen van (zware) verkoudheid. Stijgt het aantal griepachtige ziektebeelden in de Nederlandse meting tot boven de 450 per 100.000 deelnemers, dan wordt de epidemische grens overschreden. Twee achtereenvolgende weken boven dit aantal en de Grote Griepmeting spreekt van een griepepidemie. Daar zijn nu nog geen tekenen van. Wel nemen huisartsen op dit moment een piek waar in gevallen van RSV.

RSV

Het RS-virus wordt in tegenstelling tot het influenzavirus niet via kleine, door de lucht zwevende druppeltjes (aërosols) overgebracht, maar door grotere druppels via de handen en via voorwerpen. RSV in neusslijm overleeft op vaste oppervlakken bij kamertemperatuur circa zes uur. Het virus is daardoor zeer makkelijk overdraagbaar en verspreidt zich snel, vooral in een besloten gemeenschap als een crêche of school. RSV lijkt sterk op griep door de zware verkoudheid met piepende ademhaling, hoestbuien en soms koorts. Bij de eerste RSV-infectie van zeer jonge kinderen kan de infectie verergeren tot een lage luchtweginfectie (bronchiolitis of zelfs longontsteking). Een eerste infectie beschermt niet tegen een volgende infectie. Herinfectie hebben op de kinderleeftijd in het algemeen een milder beloop dan de de eerste infectie en leiden dan tot een bovenste luchtweginfectie. Het gevaar op een longontsteking blijft echter aanwezig. Op volwassen leeftijd blijven de symptomen van RSV meestal beperkt tot een bovenste luchtweginfectie. Op oudere leeftijd neemt de kans op longontsteking weer toe. In verpleeghuizen kunnen uitbraken van RSV plaatsvinden. Er bestaat geen geneesmiddel tegen RSV. Het lichaam moet zelf antistoffen aanmaken om de infectie te overwinnen. Dit kan tot circa 10 dagen duren.

Bijna-epidimie?

Twee weken geleden kon uit cijfers van het Nivel nog worden opgemaakt dat er sprake was van een bijna-epidemie. In Nederland gaat slechts 25% van de patiënten met een griepachtig ziektebeeld naar de huisarts. Dat zijn meestal ouders met zeer jonge kinderen. Zij maken zich zorgen over de hoge koorts en luchtwegaandoeningen bij hun kind. Verder zien de huisartsen veel riscogroepen, waaronder 65-plussers. Het zou dus kunnen zijn dat een verwarrend beeld ontstaat met het sterk op griep lijkende RSV. Toekomstige vergelijkingen tussen de cijfers van de Grote Griepmeting en die van de huisartsen moeten hier uitsluitsel over geven.

Griep in Nederland (boven) en België (onder). De groene lijn geeft griepactiviteit aan, de grijze lijn is de drempelwaarde. Pas als de groene lijn twee weken achtereen boven de grijze lijn ligt, spreken we van een epidemie. 

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid