Doe direct mee en registreer je!

De Grote Griep&CoronaMeting

Welkom bij de Grote Griep&CoronaMeting! Met uw hulp brengen we beide infectieziekten in kaart. Griep (influenza) en corona (COVID-19) zijn met name voor risicogroepen potentieel levensbedreigende infectieziekten. Hun ziekteverschijnselen lijken op elkaar. Maar er zijn kleine verschillen, die we aan de hand van eenvoudig in te vullen vragenlijsten op het spoor proberen te komen.

Elk najaar krijgen we te maken met een griepvirus. In combinatie met het coronavirus bestaat een kans dat mensen daardoor griep en corona tegelijk krijgen. De verschijnselen van griep en corona lijken erg op elkaar. Gedurende het griepseizoen (herfst en winter) is het daarom van…

Lees verder

NieuwsBerichten over griep,
corona en verspreiding

In ons land is de corona-pandemie ten einde. Testen op het virus is volgens het OMT niet meer nodig.

vrijdag 24 februari, 2023
Het coronavirus bevindt zich in Nederland in een endemische fase; het virus is sluimerend aanwezig. Afstand houden en in de elleboog niezen blijft overigens nog wel belangrijk. Lees hier meer.

Veel oversterfte in 2022 door griep en corona.

woensdag 25 januari, 2023
Vorig jaar was sprake van een aanzienlijke oversterfte. Griep en corona waren belangrijke oorzaken. Lees hier meer.

Naast het griepvirus zijn er ook andere virussen, die tot meer druk op de zorg leiden. Hoe zit dat precies?

dinsdag 10 januari, 2023
We zitten inmiddels in de derde week van de griepepidemie. Naast het griepvirus zijn andere virussen actief. En het lijkt erop, dat we na corona iets minder weerstand hebben. Lees hier meer.

Het verschil tussen griep en corona

Corona en griep zijn beide besmettelijke aandoeningen aan de luchtwegen, maar worden veroorzaakt door verschillende virussen. Corona door  het nieuwe coronavirus en griep door infectie met influenzavirussen. Zowel griep als corona veroorzaken een luchtweginfectie die zonder klachten (asymptomatisch) of met milde tot ernstige ziekteverschijnselen kan verlopen. Bij zeer ernstige ziekteverschijnselen zijn er veel patiënten die er aan overlijden.

Omdat sommige van de symptomen van griep en corona vergelijkbaar zijn, kan het moeilijk zijn om alleen op basis van de symptomen een verschil tussen beide ziektes te zien. Een test kan nodig zijn om de diagnose te bevestigen. Griep en corona…

Lees verder

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid