Fikse griep

6 februari 2013 – Zowel Nederland als België hebben fiks de griep. Dat blijkt uit de recentste weekresultaten van onze Grote Griepmeting. In Nederland hebben nu gemiddeld 150 op de 10.000 mensen griep. Alle provincies zijn getroffen. In Vlaanderen is het aantal mensen met een griepachtig ziektebeeld de 80 op 10.000 genaderd. In beide landen kan het aantal gevallen nog verder toenemen. Naar verwachting zal de griep tot in maart aanhouden.

De ontwikkeling van de griep in Nederland en Vlaanderen gedurende de afgelopen twee weken.

“Het echte aantal griepgevallen is in Nederland veel hoger dan de huisartsen meten,” zegt Carl Koppeschaar, de initiatiefnemer van de griepmeting via internet. “Nog geen twintig procent van de Nederlanders met griep gaat naar de huisarts. Wie wel gaan, zijn ouders met jonge kinderen en risicogroepen die griep hebben opgelopen. Daardoor zien de huisartsen niet goed wat er onder de rest van de bevolking gebeurt. De afgelopen weken daalde ook het huisartsenbezoek bij griep. Dat kan door gewenning zijn omdat iedereen nu wel weet dat er griep heerst, maar ook door het slechte weer dat mensen ervan weerhoudt om met griep naar de huisarts te gaan. De resultaten van de Grote Griepmeting en de huisartsen vullen elkaar dus goed aan.”

Het aantal door de Grote Griepmeting gemeten griepachtige ziekteverschijnselen (ILI = influenza-like illness) in Nederland vergeleken met het huisartsbezoek.

Het aantal door de Grote Griepmeting gemeten griepachtige ziekteverschijnselen (ILI = influenza-like illness) in Vlaanderen vergeleken met het huisartsbezoek.

In België is de situatie anders dan in Nederland. Daar moeten mensen zich bij een arts melden als zij zo ziek zijn dat zijn van hun werk moeten verzuimen. De aantallen door de Grote Griepmeting gemeten ziektegevallen ten opzichte van de huisartsen komen daar nagenoeg overeen.

Het aantal griepachtige verschijnselen in Nederland sinds het begin van de Grote Griepmeting in 2003. De huidige blauwe lijn lijkt het sterke griepseizoen van 2003, toen het Fujian-virus de kop opstak, te gaan evenaren of zelfs overtreffen. 

Het aantal griepachtige verschijnselen in Vlaanderen sinds het begin van de Grote Griepmeting in 2003. Het aantal griepvallen is nu al hoger dan vorig jaar.

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid