Griep en verkoudheid breiden zich uit

De minigriep, die zich de afgelopen weken al regionaal voordeed in Nederland, is zich aan het uitbreiden. Dat blijkt uit de recente meldingen van vrijwilligers aan de Grote Griepmeting. Het betreft nog geen hevige griep. Het aantal gevallen steekt net uit boven de drempelwaarde. Maar er is een belangrijke stijging te zien van griep bij jongeren, gezinnen met kinderen, en ouderen. Ook steeg het aantal verkoudheden de afgelopen weken zeer snel.

Het aantal griepgevallen breidt zich langzaam uit. Hoe sterker de roodkleuring, hoe hoger de griepintensiteit.

Het aantal griepgevallen (de groene lijn) komt in Nederland net iets boven de drempelwaarde (de grijze lijn) uit.

Eenzelfde situatie doet zich voor in Vlaanderen, waar de griep in het westen zichtbaar wordt. Volgens het Belgische WIV/ISP is de griep ook in de rest van België aan het stijgen. Ze is nu “lichtjes boven de epidemische drempel”. Als die trend deze week bevestigd wordt, zijn de epidemische criteria vervuld, aldus het WIV/ISP.

In Vlaanderen komt het aantal griepgevallen (groene lijn) nog niet boven de drempelwaarde (grijze lijn) uit.

Of de griep zich verder verhevig, is de vraag. Het is in Nederland de tijd van de voorjaarsvakantie en in België komt de krokusvakantie er aan. Kinderen zijn de meest effectieve verspreiders van griep.

Op 1 maart begint ook de weerkundige lente en de temperaturen blijven voorlopig nog zacht. Volgens epidemiologen zijn de symptomen die zich voordoen bij griep  heviger bij koude. Toch hebben zich in het verleden ook wel grieppieken voorgedaan in de maand maart.

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid