Kwakkelgriep

Kwakkelgriep. Zo zou je griep dit seizoen nog het best kunnen omschrijven. Al enige weken lang zien we de griep in Nederland en Vlaanderen rond of net boven de drempelwaarde schommelen.

Het aantal griepgevallen in Nederland (groene lijn) schommelt rond de drempelwaarde (grijze lijn).

Niet spectaculair, want de ene keer komt de ene provincie boven de epidemische drempel, de andere week weer een andere. De afgelopen week waren er veel griepgevallen in Noord-Holland. Maar ook Friesland, Drenthe, Zeeland, Belgisch Limburg en Oost-Vlaanderen zaten maar net onder de grens van 500 gevallen per 100.000 (waarboven roodkleuring op onze percentagekaart).

Alleen in Noord-Holland kwam de griep deze week boven de epidemische grens uit en is er dus roodkleuring te zien.

In België is vorige week de griepepidemie uitgeroepen door het WIV/ISP. Vandaag zou het Nivel hetzelfde kunnen gaan doen. Maar spectaculair is het dus niet.

Ook in België kwakkelt het aantal griepgevallen (groene lijn) rond de drempelwaarde (grijze lijn). 

Met de voorjaarsvakantie in regio Noord en de aanstaande krokusvakantie in België staat de verspreiding door kinderen via scholen ook even stil (of komt nog stil te staan). Carnaval (2-4 maart) zou er nog wél in kunnen hakken. Traditioneel zien we veel griep- en verkoudheidsgevallen in de week van carnaval in het zuiden van Nederland, terwijl dat ten noorden van de grote rivieren niet is te zien. Omdat de epidemie dit jaar precies ten tijde van carnaval kwakkelt, zouden we dat dit jaar die ‘carnavalsgriep’ wel eens heel duidelijk te zien kunnen krijgen.

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid