Griep golft heen en weer

16 februari 2015 – Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland is vorige week nagenoeg gelijk gebleven. Sinds 1 november 2014 hebben ruim 1,3 miljoen Nederlanders de griep gehad. Dat is 7,9% van de bevolking.

Met de voorjaarsvakantie reeds begonnen (regio zuid) of in het zicht (regio noord en midden), is een daling van het aantal griepgevallen te verwachten. Kinderen op peuterdagverblijven en scholen zijn de meest effectieve verspreiders van griep. In Nederland kreeg 1 op de 5 kinderen griep. Bij gezinnen met jonge kinderen was de verhouding 1 op 10, bij alleenstaanden en samenwonenden zonder thuiswonende kinderen 1 op 12. In de leeftijdsgroep 65+ vertoonde 1 op 19 mensen een griepachtig ziektebeeld.

Of zo’n daling inderdaad plaatsvindt, valt uiteraard niet te voorspellen. In heel Europa, met name ook in de wintersportgebieden, heerst nu veel griep. Ook zien we na carnaval in het zuiden van Nederland het aantal verkoudheden en griepgevallen doorgaans toenemen.

In Vlaanderen verhevigde de griep zich. Zagen we in week 6 een daling, afgelopen week nam het aantal griepgevallen weer met 26% toe. Vanaf begin november 2014 hebben nu 450.000 Vlamingen de griep gehad. Dat is bijna 5% van de Vlaamse bevolking. In Vlaanderen begon de griepepidemie later dan in Nederland.

In België kan de huidige krokusvakantie eveneens een dempende werking op het aantal griepgevallen uitoefenen.

Zie ook Carnavalsgriep

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid