Beginnetje van griep in Nederland

5 december 2015 – Eén zwaluw maakt nog geen zomer. Maar de afgelopen week raakte het aantal griepachtige ziektebeelden wel de grenslijn voor een epidemie.

Dat wil nog niet zeggen dat het echt griep (influenza) betreft. Er heerst momenteel ook zware verkoudheid als gevolg van het rhinovirus. Dat lijkt heel erg op griep, alleen begint de infectie niet zeer plotseling en is er ook geen hoge koorts. Op woensdagmiddag komen doorgaans de laboratoriumuitslagen van de door het NIVEL afgenomen keel-/neusslijmmonsters van een steekproef van patiënten binnen en zal blijken in hoeverre het ook influenza betreft.

De griepachtige ziektebeelden manifesteerden zich de afgelopen week voornamelijk in de provincie Noord-Holland.

Of de ‘griep’ zal doorzetten valt zeer te betwijfelen. Volgende week begint de kerstvakantie en zijn de scholen dicht. Griep verspreidt zich voornamelijk via kleuterdagverblijven en scholen.

16 december 2015 – Inmiddels zijn de laboratoriumuitslagen binnen. In week 50 werden door 38 peilstations van huisartsenpraktijken participerend in NIVEL Zorgregistraties eerste lijn 11 neus- en keelmonsters afgenomen bij patiënten met een influenza-achtig ziektenbeeld (IAZ), Daarin werd 1 maal (9%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09 gevonden, 1 maal (9%) respiratoir syncytieel virus (RSV) en 2 maal rhinovirus (18%). In 12 neus- en keelmonsters bij patiënten met een luchtweginfectie zonder typische klachten van griep (ARI) werd 1 maal (8%) influenzavirus type A(H1N1)pdm09 gevonden, 2 maal (17%) RSV en 1 maal (8%) rhinovirus.

Vanaf week 40 tot en met week 50 2015 werden door de peilstations 95 IAZ-monsters en 158 ARI-monsters afgenomen en opgestuurd naar het RIVM. In de 95 IAZ monsters werd 7 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 2 maal RSV en 29 maal rhinovirus gevonden. In de 158 ARI monsters werd 2 maal influenzavirus type A(H1N1)pdm09, 39 maal rhinovirus, 7 maal RSV en 2 maal enterovirus gevonden.

Ook het NIVEL observeerde dat de epidemische grens werd bereikt. In week 50 rapporteerden 51 mensen met IAZ op de 100.000 inwoners. Dat is precies op de door het NIVEL gehanteerde epidemische grens van 51 per 100.000. De huisartsen zien vooral jonge kinderen (0 – 4 jaar) met IAZ.

De Grote Griepmeting meet onder de gehele bevolking en registreert veel meer influenza-achtige ziektebeelden doordat lang niet iedereen met klachten van griep en verkoudheid naar de huisarts gaat. In week 50 waren dat 379 gevallen van IAZ per 100.000. Dat was net iets boven de epidemische grens van 341 per 100.000 die de Grote Griepmeting hanteert voor die week van het jaar.

Nederland staat nu ‘gekleurd’ op de Europese griepkaart voor week 50 van dit jaar. Twee weken eerder beet Noord-Ierland het spits af met een gemiddelde intensiteit.

Carl Koppeschaar

Zie ook Eerste bevestigde griepgeval in Nederland

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid