Nog geen griep

30 oktober 2015 – Er is nog weinig griep in het land. Althans geen echte griep (influenza). Sommigen waren of zijn op dit moment ziek als gevolg van een besmetting met het rhinovirus . Dat lijkt op griep: neusverkoudheid of verstopte neus en bijholten, slikpijn, heesheid en soms op de koop toe bronchitis met enige verhoging (rond 38oC) en een nog lang aanhoudende hoestprikkel. Toch zijn er duidelijke verschillen met griep: geen plotselinge hoge koorts, geen acute spierpijn en/of hoofdpijn, geen totale uitputting en daardoor ook niet ziek genoeg om acuut op bed te gaan gaan liggen.

Volgens onze collega’s van het NIVEL is afgelopen week in 50% van de monsters neus- en keelslijm die bij patiënten zijn afgenomen rhinovirus aangetroffen. In de monsters kon geen influenzavirus worden aangetoond.

Hoe de griepepidemie deze winter gaat verlopen is niet te voorspellen. Het zuidelijk halfrond heeft de wintergriep net achter de rug. In de (sub)tropen worstelt alleen Cuba nog met veel acute luchtweginfecties als gevolg van influenza A(H1N1)pdm09 en van RSV .

In de winter van 2014/2015 hadden we te maken met de langstdurende epidemie ooit gemeten. Bijna 2 miljoen mensen hadden last van griepachtige klachten. Ongeveer 10.000 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis voor complicaties van griep, zoals longontsteking. Tijdens de epidemie stierven er 8.600 mensen meer dan gemiddeld in dezelfde periode. Deze oversterfte hing waarschijnlijk samen met de griep. Verder was de griepprik veel minder effectief dan verwacht. Dat kwam doordat een deel van de circulerende influenza type A-virussen afweek van het type A-virus dat in het griepvaccin was opgenomen. Toen de A-griep afnam, stak het influenzavirus type B de kop op. De samenstelling van de griepprik is inmiddels bijgesteld. Het valt dus te hopen dat de griep dit seizoen minder heftig zal verlopen.

Uit uw bijdragen aan de Grote Griepmeting kon worden berekend dat het griepvaccin vorige winter in redelijke mate (62%) effectief was tegen griepachtige verschijnselen bij 60-plussers met chronische aandoeningen. Gezonde 60-plussers – al dan niet gevaccineerd – kregen nagenoeg geen griep. Jaarlijks laten steeds minder 60-plussers zich tegen griep vaccineren. Mede daardoor bestelden huisartsen dit jaar ook minder griepprikken. De Grote Griepmeting wil een veel beter inzicht krijgen in de effectiviteit van de griepprik, die ons jaarlijks bijna 60 miljoen euro kost.

Doe daarom mee! Oók als u niet gevaccineerd bent of denkt nooit griep te krijgen. Want het gaat immers om het aantal grieperigen ten opzicht van het aantal niet-grieperigen en daarbij verder om de gevaccineerden ten opzichte van de niet-gevaccineerden. Het kost maar heel weinig van uw tijd en het is volkomen anoniem.

Carl Koppeschaar

Meer weten

Surveillance of influenza and other respiratory infections in the Netherlands: winter 2014/2015 (PDF)

Ten-year performance of Influenzanet: ILI time series, risks, and vaccine effects in the Grote Griepmeting, Gripenet, and Influweb cohorts (PDF)

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid