Fijne feestdagen en denk aan de griepprijsvraag!

21 december 2007 – Het griepteam wenst u fijne en vooral gezonde feestdagen! Net als u hopen we op een griep- en verkoudheidsvrije winter. En denkt u nog aan de griepprijsvraag? Tot en met 31 december kan iedere geregistreerde griepmeter eenmalig een gokje wagen.

Ter herinnering: iedere griepmeter mag één keer voorspellen hoe de eventuele griepepidemie dit winterseizoen zal gaan verlopen. Wie het door deze website geregistreerde verloop van het aantal ziektegevallen het beste benadert, kan een leuke prijs winnen. De eerste prijs bedraagt 350 euro, de tweede prijs 250 euro en de derde prijs 150 euro.

Iedere geregistreerde griepmeter kan zijn kans wagen tot en met 31 december 2007. Daarna sluit de wedstrijd. Dit seizoen hebben we voor een beperkte inzendtermijn gekozen om iedereen een zo veel mogelijk gelijke kans te geven. In vorige jaren kon het hele seizoen worden ingezet. Maar wie dat het op het allerlaatste moment deed, kende natuurlijk al het verloop van de voorgaande weken. De prijzen zijn nooit oneerlijk terecht gekomen. Dat was te danken aan onze slimme wiskundigen, die aan latere inzendingen automatisch een geringere winstkans toekenden. Maar die wiskundige verrekening was natuurlijk slechts een model. We zaten wel eens met de handen in het haar als we merkten dat zeer late voorspellers toch ineens bovenaan kwamen te staan. Gelukkig kwam dat op het laatste moment toch wel weer goed. Al hebben we in een van de voorgaande seizoenen ook eens stiekem extra prijzen uitgekeerd aan degenen die maandenlang bovenaan hadden gestaan en pas de laatste week van het erepodium werden verdreven.

Nu zal alles hopelijk veel eenvoudiger verlopen. Nog steeds is er een verrekening voor degenen die begin of eind december hun voorspelling indienen. Maar de periode erna is nu verhoudingsgewijs zo lang dat dit geen noemenswaardige invloed meer uitoefent.

Komt er dit seizoen een griepepidemie? En zo ja: wanneer valt de piek en hoe hoog is die? Er valt nog steeds helemaal niets over te zeggen. In geen enkel land van Europa is het aantal influenza-achtige ziektebeelden boven het basisniveau voor deze tijd van het jaar uitgestegen. Europa is dus nog steeds betrekkelijk gezond. Wie het denkt te weten, mag het voorspellen. Bij de griepprijsvraag.

1 november 2008 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid