Griepvaccinatie verkleint kans op hartinfarct

1 december 2006 Een griepprik verkleint de kans op acute hartinfarcten aanzienlijk. Na een luchtweginfectie, zoals bij griep, is de kans op een hartinfarct vijfmaal zo hoog als normaal. Dat komt doordat bloedvaten na griep gevoeliger worden voor ontstekingen. Ook herseninfarcten en longembolieën komen vaker voor na een griep. Dat blijkt uit een onderzoek van cardioloog Tymen Keller. Teller promoveert op 13 december aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Acute respiratory tract infections and (athero)thrombotic disease.

Keller ontdekte dat griepinfecties de vorming van verharde, verdikte plekken op de binnenwand van bloedvaten stimuleren. Daardoor worden de bloedvaten op die plaatsen nauwer en minder elastisch. Deze plekken kunnen makkelijker scheuren. Ook kunnen stolsels ontstaan die een bloedvat helemaal kunnen afsluiten. Een griepvaccinatie verkleint de kans op luchtweginfecties en daardoor ook de kans op acute hartinfarcten, bevestigt Kellers onderzoek.

Bron: Universiteit van Amsterdam

1 november 2006 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid