‘Homeopathisch griepmiddel is volksverlakkerij’

Als het van minister van Volksgezondheid Onkelinx (PS) afhangt, komt er een kwaliteitslabel voor homeopathie. ‘Volksverlakkerij’, zegt viroloog Marc Van Ranst. In één adem hekelt hij het homeopathische griepmiddel Oscillococcinum.

Oscillococcinum is een homeopathisch middel van de Franse fabrikant Boiron, die een productievestiging heeft in het Waalse Harzé-Aywaille. Zowel het tv-spotje als de bijsluiter beweren dat het medicijn griepsymptomen, zoals koorts en spierpijn, verlicht en het herstel versnelt. Het actieve ingrediënt is ‘anas barbariae hepatis et cordis’. In mensentaal: een extract van het hart en de lever van de muskuseend. Het middel werd ontdekt door de Franse legerarts Joseph Roy. Toen in 1917 de Spaanse griep uitbrak, ontdekte hij een micro-organisme in het bloed van zijn patiënten. De bacterie bestond uit twee snel bewegende balletjes, die hij ‘oscillococci’ doopte. Roy stelde dat de bacterie niet alleen de aansteker was van griep, maar ook van reuma, tbc, mazelen en zelfs kanker. Roy zag voer voor een universeel homeopathisch geneesmiddel. Om onduidelijke redenen zocht hij zijn heil in de ingewanden van de muskuseend. De arts liet de eendenharten en -levers een maand lang rotten en maakte daar een verdunde oplossing mee. Het resulterende middel, Oscillococcinum, wordt vandaag verkocht tegen griepsymptomen. Of het oorspronkelijke verrottingsrecept nog wordt gevolgd, is een goed bewaard geheim.

Lees verder bij Skepp.be

29 februari 2012 10:13

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid