Infectieziekten: Ongewenste wereldreizigers

8 maart 2011 – Stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij (BWM) heeft een nieuw cahier uitgebracht over infectieziekten.

Door de globalisering is het aantal reizigers naar verre bestemmingen en het handelsverkeer de laatste decennia sterk toegenomen. Elk paar handen dat wordt geschud, elke container die wordt verscheept, vergroot de kans op de overdracht van een infectieziekte. Wat kunnen we doen om uitbraken van infectieziekten te voorkomen?

Pest, pokken, tering. Het zijn scheldwoorden die herinneren aan een tijdperk waarin infectieziekten ontelbare slachtoffers maakten. Al in de oudheid roeide de Zwarte Dood, maar ook dysenterie en mazelen, hele volksstammen uit. De Spanjaarden versloegen de Azteken niet met legers, maar met ziektekiemen!

Sinds de invoering van riolering en waterleiding is de situatie in de westerse wereld radicaal veranderd. Grote delen van de wereldbevolking worden echter nog steeds geteisterd door infectieziekten, zoals malaria, hepatitis, knokkelkoorts, tuberculose en hiv & aids. Door de enorme mobiliteit verspreiden deze ziekten zich ook weer naar de westerse wereld. En ook nieuwe infectieuze bedreigingen rukken op.

Dit cahier gaat over de verspreiding van infectieziekten over de aardbol en het verband daarvan met onze veranderende levensstijl. Het gaat ook over de pogingen om uitbraken van infectieziekten te voorkomen of in de hand te houden.

Bestellen
Het cahier ‘Infectieziekten. Ongewenste wereldreizigers’ is verkrijgbaar bij stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij voor €6,- exclusief verzendkosten. Klik hier om het cahier te bestellen. Natuurlijk kunt u ook telefonisch of per mail bestellen, via tel +31 (0) 70 344 07 81 of bwm@nwo.nl.

Bestelinformatie: ‘Infectieziekten. Ongewenste wereldreizigers’,
ISBN 978-90-73196-61-2.

De stichting Bio-Wetenschappen en Maatschappij geeft inzicht in de actuele ontwikkelingen op het terrein van de biowetenschappen. Vooral over de gevolgen daarvan voor mens en maatschappij. BWM is als onafhankelijke stichting ondergebracht bij NWO (de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek).

8 maart 2011 13:23

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid