Koude zee zorgt voor nieuwe griepvirussen

De laatste grieppandemie was de Mexicaanse griep uit 2009. Het is niet de vraag óf er een nieuwe pandemie uitbreekt, maar wanneer. Dit is moeilijk te voorspellen, maar wetenschappers vermoeden een verband tussen de warmte van de zee en nieuwe virussen.

De griep hebben is nooit leuk. Vervelender wordt het wanneer er in groten getale wordt gesnotterd, landelijk of zelfs wereldwijd. Een pandemie, zoals een wereldwijde uitbraak van een ziekte heet, is moeilijk te voorspellen. De enige wapens zijn oplettendheid en een snelle reactie. Jeffrey Shaman en Marc Lipsitch publiceerden in PNAS een onderzoek naar de relatie tussen grieppandemieën en weersomstandigheden. Ze denken de massale uitbraken van de griep beter te kunnen voorspellen door de zeetemperatuur rond de evenaar in de gaten te houden.

Lees verder bij Wetenschap24

17 januari 2012 15:43

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid