Mexicaanse griep: onnodige paniek

11 februari in het Rode Hoed Wetenschapscafé: een evaluatie van de Mexicaanse griep door gastspreker Roel Coutinho.

Toen in april 2009 in de Verenigde Staten een nieuw griepvirus werd gevonden bleek het te gaan om een look-alike van het griepvirus dat in 1918 de Spaanse griep veroorzaakte. In Mexico circuleerde het virus al een tijdje, met aanzienlijke sterfte en overbelasting van de gezondheidszorg als gevolg.

Eind april werd de eerste Nederlandse besmetting gevonden. Op advies van de Gezondsheidsraad besloot VWS in mei om vaccin aan te schaffen voor de gehele bevolking. Maar in de maanden daarna bleek de nieuwe influenza H1N1 2009 veel milder dan gevreesd. Vervolgens werd vaccinatie alleen aanbevolen voor `risicogroepen`. Dat leidde tot stevige discussies waarbij deskundigen verschillende standpunten innamen.

In oktober kwam de griep ook in ons land. Het aantal patiënten steeg snel, maar de ziekte bleef net als in andere landen doorgaans mild. Toch liet een hoog percentage van de opgeroepen risicogroepen zich inenten. De griep was amper verdwenen of de Q-koorts kwam volop in het nieuws. Daarbij was de discussie vooral of er tijdig maatregelen waren genomen. Achteraf bezien: een storm in een glas water of niet? Een evaluatie.

Roel Coutinho is directeur van het Centrum infectieziektebestrijding RIVM en hoogleraar epidemiologie en preventie van infectieziekten AMC/UvA.

Locatie: Keizersgracht 102, Amsterdam
Aanvang: 20.00 uur

Voor meer informatie: Rode Hoed Wetenschapscafé

5 februari 2010 09:26

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid