Mogelijk verband griep en leukemie

17 maart 2006 – De verhoogde toename in het aantal kinderen met acute lymfoblastische leukemie (ALL) in 1976 en 1990, hangt mogelijk samen met griepgolven die daaraan vooraf gingen. Dat vermoeden Britse onderzoekers.

Onderzoekers van de Oxford Universiteit analyseerden het aantal gevallen van een specifiek type leukemie bij kinderen (ALL) tussen 1974 en 2000. Gemiddeld nam het aantal nieuwe gevallen van ALL jaarlijks toe met 0.7 procent. In de jaren 1976 en 1990 was de toename echter iets groter dan normaal; er bleek een statistisch verband met de griepepidemieen die er direct aan vooraf gingen.

De wetenschappers zien hierin een voorzichtige bevestiging van het vermoeden dat sommige typen leukemie bij kinderen mede op gang kunnen komen door infecties (vooral als er sprake is van slechte afweer). En vanwege de link met de griepgolf in 1976 en 1990 vermoeden zij nu dat influenza een van de infecties is die leukemie kan triggeren.

Bron:
Journal of the National Cancer Institute

30 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid