Mogelijk vogelgriepslachtoffer in Frankrijk

9 december 2004
Vorige week stond te lezen op internet dat een 69-jarige Fransman in het ziekenhuis was opgenomen met vogelgriep. De man had gereisd in Cambodja en Vietnam en was bij aankomst doodziek geworden met koorts en spierpijn. Op dit moment wordt onderzocht of de man ook daadwerkelijk het influenza A H5N1 virus bij zich draagt.

De 69-jarige man had samen met een groep bejaarden 3 dagen door Cambodja getrokken en 10 dagen door Vietnam. Niemand in de groep was ziek geworden op twee gevallen van diarree na. De dag na zijn aankomst in Frankrijk kreeg de man last van acute ademhalingsproblemen. Van de man zijn monsters genomen van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en deze zijn onderzocht op influenza in het Franse Nationale Influenza Centrum dat huist in het Pasteur Instituut te Parijs.

Een eerste analyse wijst uit dat de man geen influenza A bij zich draagt. Maar definitief uitsluitsel daarover volgt deze week. Met de alarmerende geluiden die steeds te horen zijn over een dreigende grieppandemie is het maar goed dat van griep verdachte personen goed worden onderzocht. Dit is al de tweede Europeaan die in Azië had gereisd die ervan werd verdacht vogelgriep onder de leden te hebben.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verspreidt op dit moment overal ter wereld draaiboeken waarin staat hoe te handelen met de dreigende grieppandemie in de hoop dat een werkelijke pandemie eerder onder controle is en in het beste geval zelfs voorkomen kan worden. Experts van de WHO zien de Aziatische vogelgriep H5N1 als de bron van waaruit een nieuwe pandemische variant kan ontstaan. Sommige experts zeggen dat die variant ieder moment kan opduiken. Daarom is het maar goed dat er een wereldwijd netwerk is van influenza centra die elkaar dagelijks op de hoogte houden van de ontwikkeling op griepgebied.

Tycho Malmberg – NIBI Expertise Centrum Biologie

Bron: EISS en WHO

1 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid