Nieuw vaccin tegen oude en nieuwe griepvirussen in de maak

Nieuw vaccin tegen oude en nieuwe griepvirussen in de maak

De jaarlijkse griepprik kan beter. Het is mogelijk de effectiviteit van het griepvaccin te verbeteren door vooruit te lopen op de ontwikkeling van het griepvirus. Dat stelt een internationaal onderzoeksteam onder leiding van de Universiteit van Cambridge.

Volgens de onderzoekers kan het vaccin zodanig worden samengesteld dat het beschermt tegen zowel oude als nieuwe stammen van het griepvirus. Dat kan door bij de vaccinatie te mikken op een geëvolueerde stam van een virus dat al af en toe opduikt en niet, zoals nu gebruikelijk is, op een stam die het meest voorkomt onder de bevolking op het moment dat een vaccin wordt gekozen. Een vaccin dat op de nieuwe manier is samengesteld kan antistoffen opwekken tegen oude en nieuwe stammen van het influenza-virus, aldus de studie die is gepubliceerd in Science.

Lees verder bij De Volkskrant

25 november 2014 13:50

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid