Nieuwe jaar begint met griep

31 december 2010 – De griep komt er aan. In België is de epidemische grens reeds doorbroken. Ook in Nederland neemt het aantal griepgevallen toe.

Met name in het noordoosten en westen van Nederland zijn al zoveel mensen ziek dat de epidemie niet lang op zich zal laten wachten. Dat blijkt uit het aantal meldingen bij de website van de Grote Griepmeting.

“Vooral jonge kinderen tot 15 jaar hebben nu last van griepachtige verschijnselen,” meldt Carl Koppeschaar, die in 2003 begon met de griepmeting via internet. “Vanwege de kerstvakantie zijn zij nu nog thuis. Vanaf 3 januari kan het virus zich ook weer via de scholen verspreiden. Voorlopig lijkt het te gaan om milde vormen van griep (influenza B) en zware verkoudheid. Ook waart het Mexicaanse griepvirus uit 2009 rond.”

Als de griep inderdaad doorzet, is niet te voorspellen hoe ernstig de epidemie zal worden. Koppeschaar: “Vorig seizoen zijn zoveel mogelijk risicogroepen gevaccineerd tegen Mexicaanse griep. Ook dit jaar maakte het deel uit van het vaccin. Dat kan dus enorm meevallen. Zo was er vorig seizoen na de plotselinge Mexicaanse griepepidemie in de herfst, in Nederland zelfs helemaal geen piek van wintergriep. Angst voor Mexicaanse griep hoeven we nu dus niet meer te hebben.”

31 december 2010 18:19

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid