Onderzoekers staken studie naar vogelgriep na kritiek

Wetenschappers uit Nederland en de VS hebben hun onderzoek naar voor de mens gevaarlijke mutaties van het vogelgriepvirus vrijwillig voor twee maanden stilgelegd. Over het onderzoek aan Erasmus in Rotterdam en de Universiteit in Wisconsin ontstond vorige maand ophef.

Het H5N1-virus werd aangepast en is waarschijnlijk overdraagbaar van mens op mens. De Amerikaanse autoriteiten zijn bang dat het virus uit laboratoria ontsnapt en dient voor het maken van een biologisch wapen. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie toonde zich ongerust. Het onderzoek is nu stilgelegd zodat de critici kunnen vaststellen dat het veilig verloopt, aldus de wetenschappers in de vakbladen Science en Nature. Ook willen ze de komende maanden gebruiken om tegenstanders te wijzen op het belang en de voordelen van het onderzoek naar vogelgriep.

Lees verder bij HLN.be

22 januari 2012 21:34

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid