‘Twintig kinderen kregen slaapziekte na griepvaccin in 2009’

'Twintig kinderen kregen slaapziekte na griepvaccin in 2009'

Twintig Nederlandse kinderen, van wie negentien peuters, zijn – mogelijk na inenting met het vaccin tegen de Mexicaanse griep – getroffen door de ernstige ziekte narcolepsie.

Dat blijkt uit meldingen gedaan bij Bijwerkingen Centrum Lareb. Het gaat om kinderen die in 2009 de griepprik hebben gehad. Deze wordt nu niet meer gegeven.

Lees verder bij Nu.nl

Lareb schrijft: “Narcolepsie is een slaap/waakstoornis, waarbij patiënten overdag last hebben van onbedwingbare slaapaanvallen. Hoe narcolepsie na vaccinatie zou kunnen ontstaan is onbekend. Mogelijk speelt een auto-immuun mechanisme in combinatie met genetische factoren een rol voor het ontwikkelen van narcolepsie. Bij een auto-immuunreactie is te verwachten dat de klachten binnen een half jaar optreden. Van de in totaal 20 meldingen die tot 7 november 2014 zijn ontvangen, was dit bij 7 meldingen het geval. Bij 9 meldingen paste de duur tussen de vaccinatie en het optreden van de klachten niet bij een dergelijke auto-immuunreactie. Omdat narcolepsie sluimerend kan beginnen en zelden voor komt bij jonge kinderen, zou het kunnen dat de klachten pas later zijn herkend. Een andere oorzaak dan een auto-immuunreactie is ook niet uit te sluiten. Bij 3 meldingen waren de klachten al aanwezig voor vaccinatie en bij 1 melding al na twee dagen.”

Het is dus nog absoluut niet zeker dat het vaccin de oorzaak is van Narcolepsie. Lareb pleit wel voor onderzoek naar de mogelijke relatie tussen het vaccin en slaapziekte.

Naar het bericht van Lareb

13 november 2014 06:30

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid