Wiskundig model verklaart hoe een verkoudheid ontstaat

Wiskundig model verklaart hoe een verkoudheid ontstaat

Decennialang vragen wetenschappers zich al af hoe veelvoorkomende virussen zich vermenigvuldigen eens de infectie in een lichaam heeft plaatsgevonden. Het antwoord dat wiskundigen daarop vonden, opent veel mogelijkheden voor nieuwe behandelingen.

Al sinds de jaren 1960 buigen wetenschappers zich over de vraag hoe virusdeeltjes zich samenstellen tot een virus. Theoretische modellen tonen aan dat ze hiervoor verschillende trajecten kunnen gebruiken. Mochten de deeltjes echter een trial and error-strategie toepassen, zou het vele dagen duren om effectief een virus te vormen. Bewijs tot nu toe suggereert dat ze daar hooguit enkele seconden of minuten over doen.

Wiskundigen van de universiteit van York en het experimentele team van de universiteit van Leeds ontwikkelden een wiskundig model waarmee ze kunnen aantonen hoe virussen zich in een mum van tijd assembleren.

Lees verder bij Demorgen.be

3 april 2014 10:31

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid