Griep en je zorgverzekering: zo zit het met kosten

Winter is coming.. Grote kans dus dat verschijnselen zoals koorts, verkoudheid, of keelpijn ook om de hoek komen kijken. Dit kunnen signalen zijn dat je de griep te pakken hebt. De gevolgen hiervan verschillen per persoon. Sommige mensen worden ernstig ziek. In Nederland krijgen elk jaar duizenden mensen te maken met de griep. Wat heb je aan je zorgverzekering als het gaat om griep?

Wat is griep?
Griep, ook wel influenza genoemd, is een luchtweginfectie en wordt veroorzaakt door het griepvirus. De meest voorkomende klachten zijn plotselinge koorts en koude rillingen, hoofdpijn, keelpijn, spierpijn en vermoeidheid. Ook kan je bronchitis of longontsteking oplopen. Griep is besmettelijk en de klachten kunnen enkele dagen tot een week duren. Het mag niet verward worden met een gewone verkoudheid, waarvan de symptomen over het algemeen sneller verdwijnen. Bij griep zit het virus in de keel, neus en luchtwegen. Het kan snel verspreid worden door dagelijkse handelingen zoals hoesten, niezen of praten. Ook kan besmetting plaatsvinden via de handen of door het aanraken van besmette voorwerpen. Vooral kinderen, bejaarden en chronisch zieken lopen een groot risico om ziek te worden. Twijfel je of je griep hebt? Doe de test op Thuisarts.nl.

Basisverzekering vergoedt huisartsbezoek
Denk je een echte griep te hebben? Dan is het verstandig om langs je huisarts te gaan. Deze stelt vast of er echt sprake is van griep. Vanuit de basisverzekering wordt dit bezoek aan de huisarts vergoed, net als telefoontjes en spreekuren bij de huisarts. Je betaalt hier ook geen eigen risico voor.

Aanvullend onderzoek: eigen risico
Blijkt bij de huisarts dat er aanvullend onderzoek nodig is? Dan kunnen daar kosten bij komen kijken. Denk hierbij aan kosten voor laboratoriumonderzoek (bijvoorbeeld bloedprikken) of kosten voor een specialist (in het ziekenhuis) na doorverwijzing van de huisarts. Ook kan de huisarts medicijnen voorschrijven. Voor deze voorbeelden geldt dan wel het eigen risico. Het eigen risico is in 2018 (net als in 2017) € 385,-. Het kan ook zijn dat je een eigen bijdrage moet betalen. Dit is iets anders dan het eigen risico en geldt bijvoorbeeld weleens voor medicijnen. De eigen bijdrage is het deel van de rekening dat je altijd zelf moet betalen, ongeacht of je eigen risico al is opgebruikt.

Griepprik: verzekerd of niet?
Rond oktober en november van elk jaar krijgen bepaalde risicogroepen in Nederland een uitnodiging voor de griepprik. Onder deze groepen vallen:

mensen boven de 60 jaar
kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik
mensen met suikerziekte
Dankzij deze prik verkleint de kans dat ze de griep krijgen en dat hun gezondheid gevaar loopt. De griepprik voor deze risicogroepen wordt vergoed door de overheid vanuit de basisverzekering. Val je hier niet binnen? Dan heb je doorgaans een betere gezondheid, waardoor de griep geen gevaar vormt. Vanuit die redenatie wordt de griepprik dan ook aanbevolen, maar ook niet vergoed.

Het staat je natuurlijk vrij om een griepprik te halen, maar een eventuele vergoeding moet dan uit een aanvullende zorgverzekering komen. Je moet dan verzekerd zijn voor vaccinaties. Hierover betaal je dan geen eigen risico, maar eventueel wel een eigen bijdrage (afhankelijk van de hoogte van de vaccinatie en de vergoeding bij de verzekeraar). De griepprik kan één keer per jaar gehaald worden.

Wat is de effectiviteit van de griepprik?
Aan het begin van elk jaar onderzoeken deskundigen welke griepvirussen dat jaar verwacht worden. Op basis hiervan wordt de griepprik ontwikkeld. Het kan zijn dat er in de tussentijd nog nieuwe griepvirussen ontstaan. De griepprik werkt hierdoor mogelijk minder goed. Toch is na een griepprik de kans om ziek te worden met meer dan de helft afgenomen. Het verschilt wel per persoon en per jaar hoe effectief de griepprik is. Dit hangt dus af van de virussen die op dat moment in de lucht aanwezig zijn maar hangt ook af van de weerstand van de persoon zelf. Het kan voorkomen dat iemand nog ernstig ziek wordt ondanks de vaccinatie. Vooral bij ouderen is deze kans aanwezig. Toch worden ze dan doorgaans minder ernstig ziek en is de kans op complicaties zoals longontsteking of ziekenhuisopname kleiner.
Overigens kan de griepprik geen griep veroorzaken. In de Nederlandse vaccinatie zitten dode griepdeeltjes, en alleen de aanwezigheid van levende griepdeeltjes kunnen leiden tot griep. Het kan wel zo zijn dat je je na de griepprik minder lekker voelt, zoals bijvoorbeeld lichte hoofdpijn of verhoging. Dit is een reactie van het lichaam op de vaccinatie en kan geen kwaad.

Bron: Independer

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid