Waarom vaccinatie tegen griep?

Voor de meeste mensen is griep een vervelende ziekte die vanzelf weer overgaat. Maar voor sommige mensen kan griep leiden tot ernstige klachten of zelfs sterfte. Gemiddeld overlijden er per seizoen 200 tot 1000 mensen aan de gevolgen van griep, vooral chronisch zieken en 60-plussers.

De Gezondheidsraad raadt mensen uit de volgende groepen aan tussen half oktober en half november een griepprik te halen:

Mensen met longziekten of aandoeningen aan de luchtwegen (astma, bronchitis)
Mensen met hartziekten (hartritmestoornissen)
Mensen met diabetes
Nierpatiënten
Mensen met een verminderde weerstand (bijvoorbeeld mensen met een auto-immuunziekte of mensen die chemotherapie of bestraling ondergaan)
Kinderen van 6 maanden tot 18 jaar die langdurig salicylaten gebruiken (bijvoorbeeld bij chronische darmaandoeningen)
Personen met een verstandelijke handicap die in een instelling wonen
Bewoners van een verpleeghuis
Mensen van 60 jaar en ouder
De griepprik voorkomt niet in alle gevallen een besmetting met griep. Na vaccinatie kunt u dus nog steeds griep krijgen, al is die kans wel kleiner. Vaak verloopt griep bij gevaccineerde personen iets milder, en is de kans op complicaties zoals longontsteking kleiner.

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid