Griep neemt nu toch toe

Nederland begint dan toch te griepen. Uit de voorlopige cijfers van de Grote Griepmeting is afgelopen week in het midden en noorden van Nederland de drempelwaarde overschreden. In het zuiden van Nederland is nog weinig griep, evenals in Vlaanderen.

Verhoogde aantallen griepachtige ziektebeelden in Nederland  gedurende de afgelopen week (voorlopige cijfers).

“We kunnen nog niet spreken van een epidemie. Daarvoor moet in heel Nederland de drempelwaarde twee weken lang duidelijk overschreden zijn,” zegt Carl Koppeschaar van de Grote Griepmeting. “Vooral omdat een paar weken geleden op grond van cijfers van het Nivel in de media een vals alarm voor ‘bijna-griep’ uitging, zijn we extra voorzichtig. Ook zouden de meer winterse temperaturen van de afgelopen week de toename van griep-symptomen gedeeltelijk kunnen verklaren. Maar we zien regionaal nu zo’n snelle stijging van het aantal griepachtige ziektebeelden, dat we daarin voortekenen zien van een beginnende griepepidemie.”

Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland (ILI = Influenza-ike Illness) is de afgelopen week boven de drempelwaarde uitgekomen. Omdat het zeer recente gevallen betreft is het nog niet zeker of deze trend zich ook voortzet.

Ook het aantal verkoudheden (cold)  in Nederland nam de afgelopen week zienderogen toe.

Het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg Nivel zag vorige week nog weinig griepgevallen in Nederland. Maar de Grote Griepmeting werkt al elf jaar lang met tienduizenden vrijwilligers die zelf hun gezondheidstoestand doorgeven. De internetmeting is doorgaans een tot twee weken sneller met het signaleren van griep.

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid