Griep neemt in hevigheid toe

26 januari 2015 – Het aantal griepachtige ziektebeelden in Nederland neemt sterk toe. Gebaseerd op wekelijkse rapportages van symptomen door Nederlandse deelnemers aan de Grote Griepmeting, waren er in heel Nederland in week 3 van dit jaar 109.000 griepgevallen, en steeg afgelopen week dat aantal tot 140.000. Tellen we alle weken bij elkaar op, dan mat de Grote Griepmeting sinds begin november vorig jaar in totaal al 943.000 griepgevallen.

In ieder geval gaan we deze week door het miljoen griepgevallen voor dit winterseizoen. En zo te zien gaat de stijging nog door, dus de ellende is nog niet ten einde.

Het aantal nieuwe griepgevallen per week, vastgelegd sinds De Grote Griepmeting in november 2014 begon met de metingen voor deze winter.

Het goede nieuws is dat het aantal 65-plussers met griep wat lijkt af te nemen. In deze groep werden door peilstations van huisartsen afgelopen weken veel complicaties in de vorm van longontsteking gediagnosticeerd. Bij de volwassenen stijgen de aantallen echter verder. Volwassen met thuiswonende jonge kinderen zijn vaker ziek dan alleenstaanden en huishoudens zonder thuiswonende kinderen. De komende weken zullen moeten uitwijzen of deze toenemende griepactiviteit ook weer zal overslaan op de 65-plussers.

Aantallen griepgevallen per 100.000 in Nederland per leeftijd en huishouden. 

Hoewel er in Europa al eerder sporadisch griep was, begon de echte griepepidemie dit seizoen in Nederland. Vervolgens begon de verspreiding in Engeland en Zweden, daarna Portugal en in de derde week van januari ook in Slovenië en Italië. Afgelopen week werd ook de rest van Europa overspoeld.

De verspreiding van de griep door Nederland en Vlaanderen. In de tweede week van december ging het aantal griepachtige ziektebeelden door de epidemische grenswaarde. Er is nu al zeven weken sprake van een griepepidemie.

Carl Koppeschaar

Zie ook: Vorige week meer dan 150.000 griepgevallen in Nederland en Vlaanderen

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid