Griep? Uitzieken!

16 februari 2016 – Te weinig mensen blijven thuis bij griep. Sinds de economische crisis zijn mensen kopschuw geworden om zich ziek te melden. Zolang het om een zware verkoudheid gaat, is er niets aan de hand. Maar bij echte griep, of influenza, is dat een hachelijke zaak. Je hebt dan immers (hoge) koorts met zware verkoudheidsverschijnselen en spierpijn of hoofdpijn.

Met echte griep valt niet te spotten. Soms kunnen er complicaties bij optreden, zoals een keelontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking, ontsteking van de hartspier en bijkomende bacteriële infecties. De kans op complicaties is groter voor mensen met hart- en vaatziekten, longziekten en suikerziekte, nierpatiënten en mensen met weinig afweer door andere ziekten of door medische behandeling. Ook ouderen boven de 60 lopen wat meer risico als gevolg van het geleidelijk afnemen van het afweersysteem (immunosenescentie). Het is dus zaak om goed uit te zieken. Wie dat niet doet, loopt een grotere kans op complicaties.

Zo’n 84% van de influenzagevallen die zich nu voordoen, is het gevolg van een infectie met A(H1N1)pdm09, blijkt uit neus- en keelmonsters die zijn afgenomen door peilstations van huisartsen die zijn aangesloten bij het NIVEL. A(H1N1)pdm09 is het seizoensvirus dat geëvolueerd is uit het virus dat in 2009 de pandemie van Mexicaanse griep veroorzaakte. Met name jongeren werden toen getroffen door diepe longontstekingen. Wie geboren was vóór 1957 had al eerder – tussen 1918 en 1957 – een A(H1N1)-infectie doorgemaakt. Dat virus vertoont gelijkenis met het A(H1N1)pdm09 virus, waardoor mensen geboren in die periode relatief immuun zijn.

Met de huidige seizoensvariant zijn er deze winter veel jonge kinderen en volwassenen van middelbare leeftijd die met complicaties als longontsteking in het ziekenhuis worden opgenomen. Met name jonge kinderen zijn nog relatief onbeschermd tegen A(H1N1)pdm09, doordat dit virus een paar jaar weinig gecirculeerd heeft in onze streken.

Als gevolg van de economische crisis daalde het aantal mensen dat zich met griep ziek meldde (ILI = influenza-like illness, ofwel influenza-achtig ziektebeeld). Bedroeg dat percentage in de beginjaren van de Grote Griepmeting in Nederland zo’n 85%, in de winter van 2013/14 daalde het tot slechts 66%. Er was toen wel minder griep. Gedurende de winter van 2014/15 was er sprake van een langdurig griepseizoen met ook heftiger ziekteverschijnselen. Het aantal thuisblijvers met griep nam toen toe 75%. Deze winter is het helaas weer afgenomen tot 73%.

In Vlaanderen is de situatie zo mogelijk nog zorgelijker. 2013/14: 63%, 2014/15: 69%, en thans opnieuw slechts 63% dat thuisblijft bij griep.

Carl Koppeschaar

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid