Griep zet nog niet door

23 januari 2008 – De griep in Nederland en Belgie zet nog niet door. Na vorige week iets te zijn uitgestegen boven het normale niveau voor deze tijd van het jaar, is het aantal griepgevallen daar nu weer onder gezakt.

Epidemioloog en wiskundige Sander van Noort van de Grote Griepmeting analyseert de gegevens die worden verzameld door alle griepmeters. Vorige week bemerkte hij een duidelijke stijging. Die was een paar dagen later ook te zien in de rapportage van de peilstations van huisartsen.

Op dit moment is het aantal nieuwe gevallen van griep weer dalende en zelfs beneden het basisniveau gezakt. In de grafiek zij de metingebn van dt seizoen te volgen als de gele lijn:

“De Grote Griepmeting data laten zien dat de griepgolf op dit moment niet doorzet,” concludeert Van Noort. “Het lijkt dit jaar een zeer zwakke griepgolf te worden, wellicht zoals in seizoen 2005/2006.”

Het is natuurlijk nog mogelijk dat zich later een nieuwe stijging zal voordoen. Ook in 2003-2004 zagen we na een aanvankelijke daling een sterke opleving. Maar toen betrof het een stam (Fujian) die nieuw was in Europa en die ook niet in de griepprik was opgenomen. De tot nog toe uit keel- en neusslijmmonsters geïsoleerde (sub)typen virussen zijn echter al langer bekend en waren op advies van de Wereldgezondheidsorganisatie in de griepprik voor dit seizoen opgenomen. Als we een beetje geluk hebben, zijn we dus misschien al van het ergste af.

Carl Koppeschaar

30 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid