Griepseizoen nu echt begonnen

18 januari 2008 – Het griepseizoen lijkt nu echt begonnen. Rapporteerden de Grote Griepmeting en het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) al <A href=”http://www.degrotegriepmeting.nl/public/index.php?thisarticle=347″>eerder deze week een stijging van het aantal griepgevallen, vandaag blijkt uit gegevens van het European Influenza Surveillance Scheme (EISS) dat in vele andere Europese landen de griep is toegenomen.

In Oostenrijk en Bulgarije is reeds sprake van een griepepidemie. Op het randje van een epidemie bevinden zich Nederland, Luxemburg, Ierland, Engeland, Frankrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zwitserland, Slovenië en Hongarije. De algemene verwachting is dat de griep nu verder om zich heen zal grijpen.

De griep in Europa. Bron: EISS

Van de 1196 in week 2 door Europese huisartsen genomen keel-/neusslijmmonsters bevatte 33 procent een influenzavirus. 79 procent was van type A en 21 procent van type B. Influenza A(H1) is het dominante griepvirus in Europa. Er is een goede overeenkomst met de stam A/Solomon Island/3/2006, die in de griepprik van dit seizoen is opgenomen.

Situatie in Nederland

In Nederland werden 26 influenzavirusisolaten bij het Nationaal influenza Centrum (NIC) aangemeld. Daarvan was 69 procent van het A-type. De meesten daarvan van het H1-subtype, maar ook influenza A-virussen van het H3-subtype werden gevonden. Een aantal vroege isolaties van A/H3-virussen betrof importgevallen uit Finland en Tibet. Van een drietal influenza A-viurussen kon het subtype niet worden bepaald omdat deze virussen niet waren te kweken. De resterende acht isolaten zijn van het B-type.

Vanaf week 40 in 2007 tot en met week 1 van 2008 bevond de klinische influenza-activiteit in Nederland zich op een normaal niveau voor deze tijd van het jaar. Pas vorige week (week 2 van 2008) zag het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (NIVEL) deze licht stijgen tot net boven dit niveau met gemiddeld 5,2 patiënten per 10.000 inwoners. In het westen van Nederland is het volgens de waarnemingen van de NIVEL-peilstationhuisartsen beduidend hoger dan in het noordoosten.


Aantallen door peilstationhuisartsen geregistreerde influenza-achtige ziektebeelden (IAZ) per 10.000 inwoners in week 2 van 2008 (bron: NIVEL, voorlopige gegevens).

Het NIC meldt in zijn eerste nieuwsbrief dat de infecties met het gevonden (sub)type A/H1-griepvirus in het algemeen relatief mild verlopen. Er is dus geen reden tot paniek; het gaat om de normale, menselijke griepvirussen.

Carl Koppeschaar

Meer informatie:
EISS – Weekly Electronic Bulletin – Week 02, 2008 (PDF)
NIVEL: Lichte stijging aantal griepgevallen
NIVEL: De griepactiviteit in Nederland: seizoen 2007/2008

30 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid