Griepprik kan onverwacht nadeel hebben

16 maart 2011 – De jaarlijkse griepprik zou op lange termijn een onverwacht nadeel kunnen hebben. Onderzoek bij muizen en fretten wijst uit dat een natuurlijke infectie met een influenzavirus gedeeltelijk kan beschermen tegen virussen van een ander subtype, maar dat vaccinatie die kruisbescherming juist kan voorkomen.

Als zich een compleet nieuw (pandemisch) virus aandient, zoals de vogelgriep, zijn de ongevaccineerde dieren opmerkelijk genoeg enorm in het voordeel. Of vaccinatie bij mensen, met name bij jonge kinderen, tot een vergelijkbaar nadeel leidt, moet nader worden onderzocht, schrijft Rogier Bodewes in zijn proefschrift waarop hij vrijdag aan het Rotterdamse Erasmus MC promoveert.

Lees het volledige bericht van verslagggeefster Ellen de Visser verder op de website van de Volkskrant

16 maart 2011 12:26

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid