Jaarlijkse griepvaccinatie

31 oktober 2010 – Half oktober is de jaarlijkse griepvaccinatie gestart. In oktober en november krijgen ongeveer 5 miljoen mensen met een verhoogd risico een uitnodiging van hun huisarts voor de gratis griepprik.

De griepprik voor Nederland is voor risicogroepen ondergebracht in het Nationaal Programma Grieppreventie, waar verschillende partijen bij betrokken zijn. Het ministerie van VWS beslist aan wie de griepprik gratis aangeboden wordt en betaalt de vaccins en de uitvoering van de jaarlijkse griepvaccinatiecampagne. Het RIVM bewaakt de goede uitvoering van het programma en verzorgt de publieksvoorlichting. De SNPG (Stichting Nationaal Programma Grieppreventie) coördineert de uitvoering van het programma door huisartsen. Het Nationaal Vaccin Instituut koopt de griepvaccins in en zorgt dat deze in de juiste hoeveelheden tijdig bij de (huis)artsen komen. De huisartsen en artsen van bijvoorbeeld verpleeghuizen nodigen de mensen uit en geven de griepprikken.

In Vlaanderen voert het Vlaams Griepplatform jaarlijks een uniforme Vlaamse griepvaccinatiecampagne met de formele goedkeuring van de Vlaamse Vaccinatiekoepel en de steun van de Vlaamse overheid. Onder het motto ‘ Griepvaccinatie? Uw huisarts en apotheker weten raad !’ spoort de campagne mensen uit bepaalde risicogroepen aan zich te laten vaccineren. De campagne voor de winter 2010-2011 is op 30 september 2010 gelanceerd.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft voor het winterseizoen 2010-2011 een griepvaccin geselecteerd dat tegelijk antistoffen tegen de gewone seizoensgriep als tegen de Mexicaanse griep (nieuwe A (H1N1)) van het vorige seizoen bevat. Daardoor is er tijdens de komende winter maar één griepprik nodig om tegelijk tegen beide griepvirussen gevaccineerd te zijn.

De griepprik moet jaarlijks gegeven worden omdat het griepvirus voortdurend veranderd. Elk jaar zijn er andere griepvirussen, dus iedereen kan elk jaar weer griep krijgen. Bovendien is de bescherming die het vaccin biedt slechts tijdelijk. Na een half jaar tot een jaar is de bescherming meestal uitgewerkt.

RIVM: Feiten over de griepprik
Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid: Dossier Griepvccinatie 2010
Centers for Disease Control and Prevention: Vaccine Selection for the 2010ˆ2011 Influenza Season

Carl Koppeschaar

31 oktober 2010 20:34

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid