Nederland uitgegriept

28 maart 2007 – De jaarlijkse griepgolf lijkt definitief achter de rug. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van onze Grote Griepmeting.

“Het aantal nieuwe griepachtige gevallen per week is onder de achtergrondwaarde van 400 per 100.000 inwoners gezakt. Daarmee lijkt de jaarlijkse epidemie nu echt voorbij,” meldt grieponderzoeker drs. Sander van Noort, die voor het vierde jaar de gegevens van de Grote Griepmeting analyseert en het aantal griepgevallen van dag tot dag bijhoudt.

“Hoewel de top van de epidemie in Nederland (760 per 100.000) veel lager was dan in België (1375 per 100.000) en Portugal (1225 per 100.000), heeft de epidemie bij ons wel langer geduurd. In Nederland duurde de epidemie 46 dagen, in België 27 dagen en in Portugal 23 dagen. De griep is dus veel langzamer door Nederland getrokken dan door Portugal en (Nederlandstalig) België. Het percentage mensen dat griepachtige verschijnselen heeft gehad, is wel zeer vergelijkbaar in de drie landen. In Nederland heeft dit seizoen tot nu toe 5.4% van de meters een griepachtig ziektebeeld gehad, in België 5.6% en in Portugal 5.4%.

“Nederland overschreed in de week van 4 – 10 februari de achtergrondwaarde van 400 nieuwe griepgevallen per 100.000 inwoners. De top van de activiteit werd bereikt in de week van 26 februari – 5 maart, met bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe ziektegevallen, en in de week van 16 – 22 maart zakte het aantal weer onder de achtergrondwaarde. Vergelijken we de vier seizoenen van de Grote Griepmeting in Nederland van 2003 tot 2007, dan blijkt dat de griepepidemie tot nu toe elk jaar later is begonnen. De epidemie van dit seizoen was in Nederland weliswaar laag, maar groter dan in het vorige seizoen. Ook in België en Portugal sloeg de griep veel harder toe dan in het vorige seizoen.”

Vorige week berichtte ook het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) dat het einde van de influenza-aciviteit in zicht leek. Het gemiddelde voor heel Nederland was toen al lager dan de drempelwaarde voor een epidemie. Alleen in Noord- en Zuid-Holland was nog net sprake van een griepepidemie.

1 november 2006 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid