Preventief vaccineren tegen H2N2?

11 maart 2011 – Het griepvirus H2N2, dat tussen 1957 en 1968 meer dan een miljoen slachtoffers maakte, circuleert op dit moment nog steeds bij vogels en varkens. Volgens viroloog Gary Nabel is een nieuwe pandemie te voorkomen door preventief te vaccineren tegen H2N2.

In 2009 werd de wereld opgeschrikt door een nieuwe stam van het griepvirus H1N1. Hoewel, nieuw… Al snel bleek dat het virus veel overeenkomsten had met het Spaanse griepvirus, waaraan in 1918 vijftig miljoen mensen overleden. Het Spaanse griepvirus is, sinds die eerste uitbraak, blijven circuleren in varkens. Omdat het originele virus geen infecties meer veroorzaakte, verloren mensen in de loop der jaren hun immuniteit tegen Spaanse griep. Op die manier kon een verwant virus in 2009 weer de kop op steken.

Datzelfde dreigt, volgens viroloog Gary Nabel, te gebeuren met het griepvirus H2N2. Dat schreef hij deze week in een commentaar in vakblad Nature. Tussen 2003 en 2007 onderzocht Nabel het bloed van negentig Amerikanen om de aanwezigheid van antistoffen tegen H2N2 aan te tonen. Wat blijkt? Mensen die jonger zijn dan vijftig jaar hebben nauwelijks of geen antistoffen meer tegen het H2N2 virus. Omdat dit virus nog wel circuleert in vogels en varkens, zou het ieder moment een nieuwe pandemie kunnen veroorzaken.

Volgens Nabel is dat te voorkomen door nu al preventief te vaccineren tegen H2N2. Omdat de oppervlakte-eiwitten van het virus in al die jaren niet zoveel veranderd zijn, is de kans groot dat het vaccin uit 1957 ook nog werkzaam is tegen de stammen die nu circuleren. Maar helemaal zeker is dat niet, dus daarvoor is meer onderzoek nodig. Ook moet uitgezocht worden welke mensen we het best kunnen vaccineren om de immuniteit tegen het griepvirus H2N2 weer op te krikken.

Niet iedereen is het overigens een met de visie van Nabel. De productie van vaccins gaat best een hoop geld kosten. En waarom zou je mensen nu al vaccineren tegen een griepvirus dat misschien helemaal niet op het punt staat om uit te breken? Of Nabels idee voor preventieve vaccins tegen H2N2 ook echt doorgaat, is dus nog verre van zeker.

Wat vindt u van dit idee? Stem mee met de peiling op Kennislink.nl

11 maart 2011 11:48

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid