Sneeuw erin, griep eruit

4 maart 2005 – Het Grote Snotteren van dit griepseizoen is op haar retour: de griepgolf neemt in kracht af. Nu de sneeuwbuien nog.

Ook zo’n zin in koffie op een zonnig terras, krantje erbij? Mocht u in de herstelfase van uw griep al reikhalzend uitkijken naar de eerste narcissen, houdt dan uw adem er niet voor in. De griepgolf is dan wel op haar retour, een maartse winter zet lenteplannen voorlopig weer in de ijskast.

Het Nationaal Influenza Centrum meldt in Nederland op vrijdag 4 maart dat de influenza-epidemie de Nederlandse en Vlaamse gronden weer begint te verlaten. De week voorafgaand aan dit bericht is het aantal gevallen van griepachtige patiënten gedaald naar 20 per 10 duizend inwoners (twee weken geleden was dat nog 26). Opvallend was wel dat Nederlandse 65+ers niet die daling volgen: landelijk steeg onder ouderen het aantal grieperigen in dezelfde periode van 24 naar 39.

Niet-erkend rillen
Het NIC vermoedt dat het soort virus dat Nederland heeft aangedaan daaraan debet is; dit is namelijk net een beetje anders dan de virusstypen die zijn opgenomen in de griepprik, en ouderen zijn nu eenmaal gevoeliger voor griep. Dat kan echter niet het hele verschil verklaren, gezien Europawijd dezelfde inenting wordt ingezet. Mogelijk zijn er minder gegevens beschikbaar van 65+ers in andere landen (en zitten zij daar niet-erkend te rillen). Ook mogelijk is dat er binnen de grenzen van het kikkerlandje een veroorzaker schuilt van een vertraagde griepgolf onder Nederlandse ouderen.

Hoe het ook zij, de epidemie is weer op weg naar elders. Naar noord-oost Europa om precies te zijn. Vooral in de Tsjechische Republiek is een enorme stijging van het aantal influenzagevallen gemeten. Dat is in overeenstemming met het recente vermoeden dat griepgolven van west naar oost over europa omslaan. Analyse van de data die de grote griepinstituten in europa verzamelen, zal daarover meer uitsluitsel geven in het voorjaar.

Resultaten
Nog een week of vier en dan zit de Grote Griepmeting (en hopelijk ook het winterseizoen!) er weer op. We zijn razend benieuwd naar nieuwe verbanden die we dankzij uw hulp mogelijk ontdekken. Zou stress inderdaad zo’n grote rol spelen bij het wel of niet kunnen afweren van een fikse griep? Blijf bij ons tot eind maart en kijk mee naar de resultaten die niet lang daarna bekend gemaakt zullen worden. We houden u op de hoogte – als het even kan vanaf een zonnig terras.

Gezondheid!

1 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid