Twijfel aan effect griepprik

1 augustus 2008. Nederlandse en Amerikaanse medische onderzoekers zijn het oneens over het effect van de grieppprik bij bejaarden. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Maastricht, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdan, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en milieu (RIVM) en de gezondheidsinspectie beschermt griepvaccinatie mensen op hoge leeftijd. Vooral als zij regelmatig worden gevaccineerd, bouwen zij steeds meer bescherming op. De Nederlandse studie werd gepubliceerd in het augustusnummer van het medisch tijdschrift Lancet Infectious Diseases.

Amerikaanse onderzoekers van ondere andere de universiteit van Washington en de federale gezondheidsdienst bekritiseerden vorig jaar reeds een eerdere studie van de Universiteit van Maastricht uit 1994. Die studie wordt internationaal aangehaald om de noodzaak van griepvaccinatie aan te tonen. Volgens de Amerikaanse studie leidde griepvaccinatie echter niet tot minder sterfte.

Aanstaande zaterdag verschijnt een nieuwe Amerikaanse studie in The Lancet. Daarin wordt een studie beschreven waarbij 3500 Amerikanen drie jaar lang zijn gevolgd. De conclusie van het onderzoek luidt dat het griepvaccin geen bescherming biedt tegen de complicatie van een gevaarlijke longontsteking bij een griepaanval.

Carl Koppeschaar

Bronnen:

Kennislink: Ouderen toch wel baat bij griepvaccin

The Lancet.com, Volume 372 Number 9636 August 2-8: Influenza vaccination and risk of community-acquired pneumonia in immunocompetent elderly people: a population-based, nested case-control study

Reformatorisch Dagblad: Discussie over griepprik

De Volkskrant, 1 augustus 2008: Medisch geruzie effect griepprik

Universiteit Maastricht: Jaarlijkse griepvaccinatie beschermt wel degelijk op hoge leeftijd

13 oktober 2008 13:16

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid