Vogelgriep treft Europa

25 januari 2007 – Er is opnieuw een uitbraak van vogelgriep in de Europese Unie. In een kudde ganzen in het zuidoosten van Hongarije is een abnormale sterfte vastgesteld. Onderzoek wees uit dat het om het H5-virus gaat. Verder onderzoek is nodig om te bepalen of het ook om het gevaarlijke H5N1-virus gaat.

In ieder geval zijn de voorzorgsmaatregelen opgeschroefd. Vrachtwagens die pluimvee of broedeieren transporteren tussen Nederland en Hongarije moeten vanaf nu worden ontsmet en uitvoerig schoongemaakt. Hongarije heeft inmiddels alle maatregelen genomen die verplicht zijn, zoals het ruimen van de besmette dieren, het instellen van een beschermingsgebied van 3 km en een toezichtsgebied van 10 km. Het ging om een ganzenbedrijf in de regio Csongrád, met ongeveer 3300 dieren. De besmetting is mogelijk overgebracht door wilde vogels.

De voorbije weken kende het dodelijke H5N1-virus een heropleving in een aantal Aziatische landen. In Indonesië vielen dit jaar al minstens vijf doden. In de Europese Unie is de besmetting in Hongarije de eerste uitbraak sinds augustus 2006, toen in het Duitse Dresden vogelgriep werd vastgesteld. Op vrijdag 26 januari praten de lidstaten van de Europese Unie tijdens een ingelast overleg over verdere maatregelen.

Wetenschappers zijn ervan overtuigd dat de vogelgriep zich op den duur kan ontwikkelen tot net zo’n moordende pandemie als de Spaanse griep van 1918-1920.

Meer weten?

Vogelgriep startpagina

Realiteit rond vogelgriep

Het varken als tussenstation

1 november 2006 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid