Griep neemt nog verder toe

2 februari 2015 – Weinig opwekkend nieuws. De griep is afgelopen week nog iets verder toegenomen. Registreerde de Grote Griepmeting in de vierde week van dit jaar 136.000 griepgevallen in Nederland, afgelopen week steeg het aantal nieuwe griepgevallen tot 147.000. Sinds begin november hebben nu al 1,1 miljoen Nederlanders last gehad van een influenza-achtig ziektebeeld.

Het aantal nieuwe griepgevallen per week in Nederland.

De verspreiding van de griep door Nederland en Vlaanderen. In de tweede week van december ging het aantal griepgevallen door de epidemische grenswaarde. Er is al ruim acht weken sprake van een griepepidemie.

Het goede nieuws is dat de griepgevallen bij 65-plussers vorige week opnieuw is gedaald. De meeste griepgevallen doen zich voor bij jonge kinderen en hun ouders.

Griep (ILI = influenza-like illness) naar leeftijd en huishouden.

Het percentage Nederlandse patiënten met griep dat de huisarts bezocht daalde van 38% in week 1 naar 18% de afgelopen week:

Het percentage Nederlanders dat thuis blijft bij griep is aan het stijgen. In de eerste week van het jaar bleef nog geen 70% thuis om uit te zieken. De afgelopen week bedroeg het percentage 82%:

De griep begon dit seizoen in Nederland, Engeland, Zweden en Portugal. Thans verspreidt de ziekte zich door de rest van Europa.

De verspreiding van de griep door Europa van week 1 (linksboven) tot en met week 4 van dit jaar (rechtsonder). Illustratie: ECDC.

Vorige week vond in België een forse stijging van het aantal griepgevallen plaats. De Grote Griepmeting zag vorige week in Vlaanderen nagenoeg een verdubbeling van het aantal nieuwe griepgevallen: van 40.000 in week 4 naar 78.000 in week 5.

Het aantal nieuwe griepgevallen per week in Vlaanderen. Sinds begin november 2014 hebben al meer dan 300.000 Vlamingen griep gehad.

Carl Koppeschaar

Zie ook Griep neemt in hevigheid toe

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid