Met dank aan de griepmeters!

21 januari 2016 – In 2014 vroegen we deelnemers aan de Grote Griepmeting naar de motivatie om mee te doen met ons ‘citizen science’ project. Ruim 1600 griepmeters vulden de enquête van dr Anne Land-Zandstra (Universiteit Leiden) in. Vandaag verscheen de publicatie erover in het Journal of Science Communication:

Vertaling: “Veel citizen science projecten hebben te maken met een snelle daling van het aantal deelnemers. De Nederlandstalige Grote Griepmeting is een uitzondering op deze regel. In deze studie gebruikten we een online vragenlijst (1610 deelnemers) om de motivatie en de toegenomen kennis van het onderwerp te onderzoeken bij deze trouwe en actieve groep deelnemers. De wens om deel te nemen aan een groot (wetenschappelijk) doel blijkt de belangrijkste motivatie te vormen voor alle typen deelnemers.  De beschikbaarheid van de wetenschappelijke bevindingen en uitkomsten van het project zijn belangrijk om kennis erover p te steken. Wij raden andere, soortgelijke projecten aan om regelmatig aandacht te zoeken in (sociale) media, gevonden resultaten te linken aan actuele gebeurtenissen en de belangrijkheid van de bijdrage van de deelnemers aan het project te benadrukken.”

Het volledige, Engelstalige artikel kan hier als PDF worden gedownload.

Graag willen we alle griepmeters bedanken voor hun deelname. We kunnen niet genoeg benadrukken dat u zelf door úw deelname wetenschappelijk onderzoeker bent. Natuurlijk konden we niet 18.000 namen aan de auteurslijst toevoegen (dat zou ook uw privacy aantasten, want de griepmeting geschiedt – afgezien van uw viercijferige postcode – geheel anoniem). Maar we zijn niet minder dankbaar voor uw trouwe deelname aan de Grote Griepmeting. Alleen met úw hulp komen we steeds meer te weten over de verspreiding van deze potentieel gevaarlijke infectieziekte.

Zie ook Burger geeft graag inzicht in griepontwikkeling (Universiteit Leiden)

Radio-interview

“De griep, iedereen heeft er wel eens last van gehad. Er heerst officieel weer een griepepidemie in Nederland. Redacteur Lieuwe van Slooten sprak met universitair docent wetenschapscommunicatie Anne Land over citizen science en de Grote Griepmeting.”

Beluister het radio-interview van 10 februari 2016 bij Radio Sleutelstad

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid