Milde griepepidemie

21 januari 2016 – Er is sprake van een milde griepepidemie in Nederland. Dat werd gisteren bekendgemaakt door het RIVM. De Grote Griepmeting ziet al drie weken achter elkaar een hele lichte overschrijding van de epidemische grenswaarde (350 influenza-achtige ziektebeelden per 100.000 deelnemers aan de meting). Bij de Grote Griepmeting is het aantal griepgevallen nu gestegen tot 385 per 100.000. Met name in Noord-Brabant is het aantal griepgevallen hoog.

Het aantal influenza-achtige ziektebeelden, berekend voor 24 januari. In Nederland bedraagt de epidemische grens van de Grote Griepmeting voor de maand januari 350 op 100.000 deelnemers. Landelijk gezien is er nog slechts een geringe overschrijding van die grens. Allen in het zuiden van het land, en dan met name Noord-Brabant, is het aantal griepgevallen verhoogd.

De influenza-achtige ziektebeelden (ILI) overschrijden in Nederland de grenswaarde voor een epidemie (zwarte, kromme lijn). In Vlaanderen komen de influenza-achtige ziektebeelden niet boven de daar geldende epidemische grens uit.

Bij de Grote Griepmeting is het aantal griepgevallen nu stijgende in alle leeftijdsgroepen.

Influenza-achtige ziektebeelden per leeftijdsgroep en huishouden.

Het aantal verkoudheidsgevallen in Nederland en Vlaanderen is hoger dan het aantal griepgevallen.

7% van de Nederlanders en 6% van de Vlamingen heeft op op dit moment last van verkoudheid.

De situatie in week 2 in de rest van Europa volgens het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). In Finland, Ierland, Nederland en Bulgarije er middelmatige activiteit, overeenkomend met de tijd van het jaar. In Griekenland en Malta is het aantal griepgevallen hoger dan gewoonlijk:

Carl Koppeschaar

Zie ook Nog geen griepepidemie

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid