Azië in de greep van vogelgriep

4 februari 2004
Azië wordt geteisterd door de vogelgriep. Er zijn in totaal nu officieel 13 doden gevallen. Miljoenen kippen en eenden worden preventief geruimd wat ook nog enorme economische schade oplevert. Vooralsnog lijkt het erop dat het virus nog niet van mens op mens overgaat.

Echt gevaarlijk wordt het als blijkt dat het Influenzavirus H5N1 over kan springen van mens tot mens. De autoriteiten waren hier erg bang voor zeker toen er eergisteren twee Duitste toeristen met griepverschijnselen in het ziekenhuis werden opgenomen. Gelukkig bleken zij niet besmet met het vogelgriepvirus dat door sommigen al de ‘Thaise griep’ wordt genoemd.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) houdt haarscherp in de gaten hoe de vogelgriepepidemie zich verspreidt en adviseert bij de bestrijding van het virus.

In China is nu ook op vele plekken in het land sprake van een vogelgriepgolf. Vanwege de grote bevolkingsdichtheid en de gigantische pluimvee-industrie is het wachten totdat de eerste Chinees besmet raakt.

De Nederlandse overheid is bezig de vooraad van het anti-griep medicijn Tamiflu aan te vullen. Die voorraad was maar voldoende voor ongeveer 30 duizend mensen. Inmiddels is een aanvullende voorraad besteld die goed moet zijn voor nog eens 30 duizend mensen. Daarnaast wordt geprobeerd om grondstof te verkrijgen, die voldoende moet zijn om in ons land voor 170 duizend mensen Tamiflu te maken, aldus een woordvoerder van het ministerie van VWS.

Tycho Malmberg – NIBI Expertise Centrum Biologie

1 november 2003 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid