Vogelgriep gevaarlijker dan SARS

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt er een nieuwe dreiging uit het oosten die nog gevaarlijker is dan de longziekte SARS: de vogelgriep!

“Severe Acute Respiratory Syndrome” (SARS) was vorig jaar verantwoordelijk voor meer dan 700 doden en ruim 8000 geïnfecteerden in ongeveer 30 landen. Vogelgriep is volgens de WHO echter veel besmettelijker en heeft ook nog eens een veel hoger sterftecijfer dan SARS. “Als het virus H5N1 (het vogelgriepvirus) zich mengt met het menselijke griepvirus en in staat blijkt velen te besmetten, kan het op grote schaal schade veroorzaken”, aldus Peter Cordingley van de WHO, “Het menselijk afweersysteem is namelijk niet bestand tegen vogelgriep.”

 <P> Het virus grijpt vooral in Zuid-Korea, Japan en Vietnam snel om zich heen. Zo zijn er in Vietnam al 15 mensen gerapporteerd die besmet zijn geraakt met het vogelgriepvirus; drie van hen zijn inmiddels zelfs al bezweken aan het virus. Dezelfde vogelgriep was in 1997 al verantwoordelijk voor zes doden in Hong Kong. <P> Varkens als tussenstation?
Voor zover zijn de meeste geïnfecteerden met het griepvirus besmet geraakt door direct contact met besmette vogels, maar experts sluiten niet uit dat het virus zou kunnen muteren naar een vorm die ook overdraagbaar is tussen mensen onderling. Hoe het vogelgriepvirus precies naar de mens is overgeprongen is nog een raadsel, maar er zijn aanwijzingen dat varkens een belangrijk “tussenstation” vormen. <P> Maatregelen
Het Vietnamese ministerie van Landbouw heeft inmiddels de hulp van de Verenigde Naties ingeroepen voor de bestrijding van de epidemie en woensdag reizen een expert van de VN en een deskundige van de WHO af naar de hoofdstad Hanoi. Uit voorzorg hebben een groot aantal Aziatisch landen een verbod op het vervoer van pluimvee ingesteld en zijn verdachte brandhaarden al op grote schaal preventief geruimd.<P> Zie ook: <UL> <LI>Dossier Kennislink: SARS <LI>(het Amerikaanse) Centres for Disease Control and Prevention <LI>Engelstalige website van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) <LI>Multimediafragment van Planet Internet/Neos.nl over de vogelgriep <P> Vogelgriep op Planet Internet <UL> <LI>Vogelgriep teistert Vietnam <LI>VN helpen Vietnam bij bestrijding vogelgriep <LI>Doden door vogelgriep in Vietnam BRON: NewsAsia, Reuters, BBC <P> Auteur: Ilja van Dam, Kennislink

1 november 2003 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid