Groot Griepsymposium succes!

21-05-2004
Het grote griepsymposium dat gehouden werd in science center Nemo in Amsterdam afgelopen woensdag was een groot succes. Ruim 100 kinderen en 200 volwassenen namen deel aan een boeiende en vrolijke bijeenkomst met wetenschappelijke praatjes en boel mooie prijzen.

De gastheer van het feestelijke slotevenement was John Visser van wetenschapstheater Pandemonia. Visser opende de dag in een groot geel pak met gasmasker. Onverstaanbaar mompelend in de microfoon vroeg hij “mblen ikkk geoeod te verstaon?”. De luchtige toon van het symposium was gezet. Na een kort welkomstwoord begon het vrolijke griepspel met rondrennende kinderen met rode clownsneuzen op. En net als een echte griepgolf zag je steeds meer kinderen met rode neuzen. Na verloop van tijd doofde de epidemie uit en hadden alle kinderen bleke clownsneuzen. De rode neus stond voor griep en de bleke neus voor immuniteit.


gastheer John Visser met kinderen van de winnende basisschool

Na het griepspel gingen de volwassenen de wetenschappelijke praatjes beluisteren. De gastheer vroeg het publiek om vooral veel vragen te stellen zodat de sprekers het niet zou lukken om hun verhaal af te maken. De eerste spreker was Carl Koppeschaar, initiatiefnemer van de Grote Griepmeting, die in het kort uitlegde wat de Grote Griepmeting ook al weer was. De tweede spreker, Sander van Noort van het RIVM, liet een aantal opmerkelijke resultaten zien. Hierbij viel op dat rokende griepmeters en griepmeters met kinderen de meeste kans hebben om griep te krijgen. De laatste spreker was Ron Fouchier van het Nationaal Influenza Centrum uit Rotterdam. Fouchier legde zorgvuldig uit was griep is, dat het virus van wilde vogels afkomstig is en wat er nou eigenlijk zo gevaarlijk is aan griep. Het publiek bleef geboeid en stelde goede vragen.


John Visser bedankt de sprekers Sander van Noort (midden) en Ron Fouchier (rechts)

Het griepsymposium eindigde met een borrel maar eerst was er nog een waar prijzenfestival. De hoofdprijs, een veertiendaagse reis naar Portugal, werd gewonnen door Yara Luykx uit Utrecht. Dan waren er nog MP3-spelers voor Anneke Kronenburg, Marcel Hakvoort, Bert van Wijk, Annemieke van de Streek en Ingrid van der Eijk. De prijswinnende scholen werden beloond met mooie boeken waaronder Kaas en de Evolutietheorie.


De winnares van de hoofdprijs Yara Luykx gaat binnenkort lekker 2 weken met haar familie naar Portugal

Tycho Malmberg

1 november 2003 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid