Ook beroemdheden blijft griepgolf niet bespaard

<I>9 februari 2005</I>
Het ideale Valentijncadeau dit jaar bestaat uit liters kippensoep en zakdoeken: de griepgolf staat op het punt om over Nederland om te slaan. In België is het al zover, daar is officieel een epidemie afgekondigd.

Het Nationaal Influenza Centrum stelt in haar bericht van vrijdag 11 februari droog dat ‘de influenza-activiteit in Nederland stijgt’. Dat is een staaltje Hollandse nuchterheid, want in België is zojuist officieel een griepepidemie vastgesteld en ook vanuit Duitsland beweegt influenza zich richting Nederland. ‘Er is in een week tijd een verdubbeling van het aantal nieuwe griepgevallen opgetreden’, zegt huisarts Aad Bartelds, tevens projectleider van de peilstationhuisartsen die griep meten. ‘Het aantal griepgevallen per 100.000 inwoners steeg van 54 gevallen in de laatste week van januari, naar 98 in de eerste week van februari.’ Vooral in de zuidelijke provincies is het raak en meer op het platteland dan in de grote steden.

Om te huilen
Behalve de paus blijft ook bekende Nederlanders (BN-ers) het koortsig snotteren niet bespaard. Het Nederlandse televisieprogramma RTL Boulevard (RTL4) meldde 7 februari – niet zonder gevoel voor drama – dat zanger Danny de Munck ‘huilend zijn publiek naar huis stuurde’, omdat hij door een zware griep niet in staat was de show af te maken.

De breed uitgemeten griepgevallen van BN-ers ten spijt, levert de griepgolf nu vooral nog in België handen vol werk op. Viroloog prof.dr. Marc van Ranst, van de Katholieke Universiteit Leuven, verwacht dit jaar een golf als in 2002-2003: ‘Een epidemie die laat op gang komt en vrij lang duurt, maar zonder een bijzonder hoge piek’. Dat maakt voor u niets uit, maar is vooral een schrale troost voor uw werkgever, die bang is dat de arbeidsproductie zal dalen: u en uw collega’s komen één voor één aan de beurt en niet allemaal tegelijk.

Zwaar rond Valentijn
Wie net verliefd is geworden – of sinds jaren gelukkig is met zijn geliefde – en geveld wordt door de griep, krijgt het zwaar met Valentijn. Want de enige optie om de griep te voorkomen is fysiek contact vermijden, net als de ruimtes waar de zieke zich ophoudt. Bij niezen en snotteren komen namelijk miljoenen virusdeeltjes vrij in de lucht, die u of uw partner kunnen besmetten. Ook samen wijn drinken uit een glas is – hoe romantisch ook – niet aan te raden. Tenzij u natuurlijk enkele dagen samen in bed wilt doorbrengen.

Voor allen die de komende dagen koortsig gekluisterd raken aan hun bed, en natuurlijk alle andere 19451 griepmeters die wekelijks trouw aan de Grote Griepmeting rapporteren:

sterkte!

http://www.kennislink.nl
http://www.influenza-centrum.nl
grafiek stijging griepgevallen
artikel RTL Boulevard

1 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid