Wist u dat…

De griep is officieel uit Europa vertrokken, aldus EISS, het Europese instituut voor griepmonitoring. Na een druk griepseizoen is het nu tijd voor wat ontspannen wist-u-datjes over griep. Nou ja, ontspannen…

Paniek na geheime zending
Om te controleren of de veiligheidsmaatregelen tegen ongewenste virussen wel goed werkte, heeft een Amerikaanse instantie voor de volksgezondheid in het geheim griepvirussen verzonden naar 3700 laboratoria in de VS en omstreken. De labs ontvingen een pakketje met het virus, dat sterke overeenkomsten heeft met het influenza dat in 1957 een kleine pandemie veroorzaakte, in oktober vorig jaar. Paniek brak afgelopen week uit maar was snel gesust. Niemand is besmet geraakt en 99 procent van de virussen is al vernietigd. Hoge beamten gaan nu onderzoeken hoe het College van Amerikaanse Pathologen (CAP) tot hun beslissing is gekomen om echte virussen te verzenden.

Bush bang voor griep
President George Bush van de Verenigde Staten heeft toestemming gegeven om passagiers van binnenkomende internationale vluchten vast te houden of in quarantaine te stoppen wanneer vermoed wordt dat deze vogelgriep hebben.

Zwarte dood
De grieppandemie uit 1918 – ook wel de Spaanse griep genoemd – eiste meer slachtoffers dan de Eerste Wereldoorlog. En zelfs meer slachtoffers dan de plaag van pest (de zwarte dood) die heerste tussen 1347 en 1351. In totaal kwamen tussen de 25 en 40 miljoen mensen om door die griepgolf in 1918, die wereldwijd 18 maanden duurde.

Op tijd klaar
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO raadt regeringen over de hele wereld aan om vijf procent van de begroting te reserveren voor influenzavaccins, zodat alle landen op tijd klaar zijn in geval er een grote epidemie optreedt.

Zes miljoen
Het aantal internetpagina’s (5.920.000) dat Google oplevert als je ‘influenza’ in typt.

Familie
Influenza behoort tot een virussenfamilie met de naam Orthomyxoviridae. De erfelijke informatie van influenza ligt opgeslagen in zogeheten RNA-moleculen; mensen hebben iets soortgelijks maar bij ons heet het DNA. In beide gevallen gaat het om een molecuul met een code voor alle informatie die nodig is voor opbouw en herstel van onze lichaamscellen, en die verantwoordelijk is voor onze aangeboren eigenschappen.

22716
Dat is het aantal Nederlandse en Vlaamse griepmeters dat dit jaar meedoet aan de Grote Griepmeting.

Griepprik vermindert griepsterfte – niet de klachten
Een griepprik biedt geen bescherming tegen griepachtige klachten. Wat de griepprik wél doet, is de kans dat je aan griep overlijdt, enorm verminderen. Volwassenen die een griepprik hebben gehad, hebben 70 tot 80 procent minder kans op overlijden door het influenzavirus; bij ouderen (65+) ligt die zogeheten morbiditeitreductie op 30 tot 70 procent.

Gezondheid!

http://www.reuters.com/newsArticle.jhtml;jsessionid=BJYFWLATU2LF4CRBAEKSFEY?type=topNews&storyID=8258109
http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/influenza.html
http://nhg.artsennet.nl/
http://reuters.vs

1 november 2004 00:00

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid