Griep in het land

25 januari 2016  (bijgewerkt op zondag 31 januari) – Er is behoorlijk griep in Nederland. Nadat het RIVM op grond van rapportages van peilstations van huisartsen al meldde dat er sprake is van een milde griepepidemie, blijkt nu ook uit de meldingen bij de Grote Griepmeting dat de epidemie in sterkte en omvang aan het toenemen is.In week 3 maten wij 637 influenza-achtige ziektebeelden per 100.000 inwoners.

Hoewel de kaart en de tabel de influenza-achtige ziektebeelden (ILI) per regio aangeven, kan nog worden opgemerkt dat de griep in week 3 het hevigst was in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland, Utrecht en Noord-Brabant. Relatief weinig griep werd bij ons gerapporteerd vanuit Groningen, Drenthe, Limburg en Zuid-Holland.

Het aantal influenza-achtige ziektebeelden, berekend op zondag 31 januari. In Nederland bedraagt de epidemische grens van de Grote Griepmeting voor de maand januari 350 op 100.000 deelnemers. In bijna het hele land is die grens nu duidelijk overschreden.

De situatie op 31 januari. De influenza-achtige ziektebeelden (ILI) steken in Nederland nu zeer duidelijk uit boven de grenswaarde voor een epidemie (zwarte, kromme lijn).

In Vlaanderen kwamen de griepachtige symptomen al een paar keer eerder boven de voor de Grote Griepmeting  epidemische drempel (220 op 100.000) uit. Maar dat zette verder niet door. In week 3 werd de drempel opnieuw overschreden: 285 influenza-achtige ziektebeelden per 100.000 inwoners. Voor geheel België zijn de incidenties voor consultaties bij huisartsen tot net onder de voor hen geldende epidemische drempel gestegen, zo meldde het ISP/WIV.

Ook in Vlaanderen kwamen de influenza-achtige ziektebeelden in week 3 boven de voor de Grote Griepmeting geldende epidemische grenswaarde uit. Berekening voor zondag 31 januari.

Carl Koppeschaar

Zie ook Milde griepepidemie

Laat een reactie achter

Stichting Citizen Science heeft ten doel het bevorderen van burgerwetenschap. De stichting tracht dit doel onder meer te bereiken door het ontwikkelen en exploiteren van een digitale infrastructuur voor participatief onderzoek. Via deze digitale infrastructuur kunnen burgers meedoen aan online metingen en ook online metingen initiëren.

© 2023 griepencorona.nl Privacybeleid